Wednesday, April 16, 2008

Vitaminpiller dödar

Antioxidantpiller dödar förmodligen fler än de räddar. I alla fall om man ska tro de forskare som sammanställt 67 studier med sammanlagt över 232.000 deltagare. De har fått tabletter med antioxidanterna vitamin A, E, C, betakaroten och selen eller placebo (sockerpiller).

De som fick vitamin A, E och betakaroten fick större risk för att dö i cancer eller hjärtkärlsjukdom än de som fick placebo.

Vitamin A visade sig ge en ökad dödlighet med sexton procent, vitamin E med fyra procent och betakaroten med sju procent.

---------------
Förvalta
ditt pund!

---------------

När det gäller vitamin C och selen finns det inga samband med högre dödlighet ännu men studierna om dessa preparat är ännu inte klara.

Gissningsvis beror detta på överdosering. Den som äter en välbalanserad kost med frukt flera gånger per dag behöver inte några vitamintillskott och om man ändå tar antioxidanter så blir det alltså fel balans i kroppen.

"Man kan jämföra med vad som händer med en stol om man förlänger bara ett av benen, säger Alicja Wolk."


Försäljningen av vitaminpiller är en miljardindustri och givetvis marknadsför industrin sina preparat hårt. År efter år ökar försäljningen av de olika vitaminpillren. Det är helt enkelt bolagens girighet som dödar människor.


Antioxidanter skyddar dock hälsan när de är i sin naturliga form. DN skriver;

"Vitamin A finns bland annat i lever och ägg. Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin och finns i morötter och spenat. Vitamin E finns i vegetabiliska oljor, nötter och ägg.

Vitamin C finns i bär, frukt och de flesta grönsaker. Selen finns bland annat i fisk, skaldjur och nötter."


Källa:
DN Vitaminpiller farliga för hälsan
DN Antioxidanter skyddar i sin naturliga form

No comments: