Thursday, February 21, 2008

Omega-3

SvD rapporterar om Omega-3. Artikelrubriken lovar ett avslöjande: Omega-3 säljs med falska löften. Det verkar som de flesta varumärken som försöker sälja sin produkt med hjälp av Omega-3 fuskar. Innehållet av Omega-3 är ofta marginellt och dessutom är det fel sorts Omega-3. Det är nämligen inte bevisat att Omega-3 från växtriket är lika nyttigt som det Omega-3 som kommer från fisk.

---------------
Vilken är
den bästa
investeringen?

---------------

Olika sorters Omega-3
Det finns flera olika sorters Omega-3 fetter och enbart två av dem är kopplade till förbättrad hälsa. Dessa två kallas EPA (eicosapentaensyra) och DHA (doco­sahexaensyra) och kommer från fet fisk, och det är DHA som är den mest potenta av dem. ALA (alfa-linolensyra) från raps och linfrö har alldeles för få studier för att kunna sägas vara bra för hälsan. Dessa fetter skiljer sig mycket från EPA och DHA.

Trots detta marknadsförs många produkter som om de innehöll de nyttiga EPA och DHA fetterna. Dessutom fuskas det med mängden av fetterna. Exempelvis motsvarar en 25 grams sillbit den mängd Omega-3 som finns i 311 mackor bröd från Wasabröd (5 kg) eller 11 kg av Barillas okokta pasta

Vad är nyttan med Omega-3?
DHA finns i flera viktiga organ som hjärnan, ögats synceller och hjärtat. EPA använder kroppen för kommunikation mellan cellerna. Tyvärr finns dessa fetter sparsamt i modern mat eftersom de ha kort hållbarhet. DHA och EPA (ej ALA) skyddar troligtvis mot;
  • Hjärtinfarkt
  • Arytmi
  • Kolesterol och triglyserider i blodet
  • Plack i hjärtats kärl
  • Alzheimer och demens
  • Hyperaktivitet hos barn
  • Dyslexi
  • Depressioner
  • Typ-2 diabetes
  • Övervikt

Hela artikeln finns här:
Svd om Omega 3

No comments: